Breadcrumb navigering är en form av webbplatsnavigation som erbjuder en tydlig väg för användare att följa från den sida de befinner sig på tillbaka till startsidan eller en tidigare kategorinivå. Denna navigationsform är likt brödsmulor som Hans och Greta strödde ut i sagan för att hitta tillbaka, därav namnet.
Breadcrumbs visas vanligtvis i en horisontell remsa högst upp på en sida och består av en kedja av länkar som representerar olika nivåer av innehållshierarkin.
Exempel på breadcrumb navigering
Denna navigationsmetod är utformad för att förbättra användarupplevelsen (UX) genom att göra det enklare för besökare att orientera sig på webbplatsen utan att behöva använda tillbakaknappen eller huvudmenyn. Ett intuitivt breadcrumb-system minskar risken för frustration hos användare och bidrar därmed till en mer givande och effektiv navigering.
Breadcrumbs och SEO
Från ett SEO-perspektiv är breadcrumb navigering en kraftfull komponent då den hjälper till att definiera webbplatsens struktur för sökmotorer. Genom att använda strukturerad data kan sökmotorer förstå webbplatsens hierarki och innehållssammanhang, vilket kan förbättra sidans placering i sökresultaten. Breadcrumbs är även användbara för att sprida länkjuice, det vill säga dela sidans auktoritet, genom att de interna länkarna hjälper till att binda samman och stärka relationen mellan olika sidor på webbplatsen.
Implementering
Webbutvecklare bör implementera breadcrumbs med konsistens och noggrannhet. Varje länk i breadcrumb-kedjan bör tydligt och korrekt indikera sidans relation till föregående sida och huvudkategorin. För att uppnå bäst effekt med breadcrumbs bör man också se till att de är tillgängliga och tydliga för alla användare, inklusive de med hjälpmedel som skärmläsare, och att de är korrekt uppmärkta med schema.org:s strukturerade data för breadcrumbs.
Breadcrumb navigering är ett ypperligt navigeringsverktyg som förbättrar både användbarheten och sökoptimeringen för en webbplats. När den används på rätt sätt kan breadcrumbs skapa värde för både webbplatsens besökare och dess synlighet i sökmotorernas ögon.