Blog

Ankartext (Anchor Text)

Ankartext är den synliga, klickbara texten i en hyperlänk.

Ankartexten har stor betydelse för sökmotoroptimering (SEO) eftersom den ger sökmotorer som Google en indikation om innehållet på destinationsadressen, vilket kan påverka relevansen och auktoriteten av länken i fråga.

Exempel på ankartext i kod är: <a href=”https://klikkoseo.se”>SEO Byrå</a> där ”SEO Byrå” är ankartexten.

I en mening hade det sett ut så här: Klikko är en SEO Byrå baserad i Köpenhamn, Danmark.

Kategorier av ankartexter:

  • Exakt matchande ankartext (Exact Match Anchor Text): Innehåller ett sökord som direkt matchar det sökord som en sida försöker ranka för.
  • Delvis matchande ankartext (Partial Match Anchor Text): Innehåller en variation eller en del av det sökord som sidan optimeras för.
  • Generisk ankartext (Generic Anchor Text): Används för allmänna instruktioner eller uppmaningar såsom ”klicka här” eller ”läs mer”.
  • Varumärkesankartext (Branded Anchor Text): Använder företagsnamnet eller varumärket som text för länken.
  • Naken ankartext (Naked Link Anchor Text): Visar den fullständiga URL:en som ankartext, exempelvis ”http://www.klickoseo.se”.

En välbalanserad mix av ankartexter kan förbättra en webbsidas SEO. Däremot kan överdriven användning av exakt matchande ankartexter tolkas som manipulativa tekniker av sökmotorerna och resultera i negativa SEO-effekter som försämrad ranking.

Det rekommenderas att man varierar typerna av ankartexter för att skapa en naturlig länkprofil. De bör spegla hur en vanlig användare skulle referera till innehållet. Blanda generiska ankartexter som ”läs mer”, med exakt matchande och delvis matchande ankartexter.

FAQ

Finns det olika typer av ankartexter?

Ja, det finns olika typer av ankartexter. Exempel på dessa inkluderar exakt matchande ankartext, delvis matchande ankartext, generisk ankartext, varumärkesankartext, nacken ankartext och teckenbaserad ankartext. Det är viktigt att skapa en varierad och naturlig länkprofil för att undvika negativa SEO-effekter.

Hur påverkar ankartext SEO?

Ankartext spelar en viktig roll inom sökmotoroptimering (SEO) då den ger sökmotorer, som Google, indikationer om innehållet på destinationsadressen. En välbalanserad profil av ankartexter kan förbättra SEO-genomförandet och öka chanserna för en högre placering i sökresultaten.

Vad är ankartext?

Ankartext är den synliga, klickbara texten i en hyperlänk. Det är den text som användaren klickar på för att navigera till en annan webbsida eller en specifik del av samma sida.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: