Blog

AMP Stories

AMP Stories är ett format som tagits fram av Google som en del av deras Accelerated Mobile Pages (AMP)-projekt.

Syftet med formatet är att tillhandahålla innehåll i ett visuellt och användarvänligt format för mobila användare. AMP Stories möjliggör skapandet av engagerande, interaktiva och visuellt rika berättelser som laddas snabbt på mobila enheter.

Funktion

AMP Stories utnyttjar AMP-teknik för att optimera laddningstider och förbättra prestandan på mobila enheter. Formatet tillåter webbpublicister och innehållsskapare att bygga berättelser som består av individuella kort eller sidor, vilka ofta innehåller bilder, video, text och ljud. AMP Stories är uppbyggda med utgångspunkt i HTML, men använder sig av fördefinierade AMP-komponenter och utökade funktioner för flexibel design och interaktivitet.

Användning i SEO

Som en del av Google AMP-initiativet, kan AMP Stories ha en positiv inverkan på sökmotoroptimering (SEO) genom att förbättra mobila användares upplevelse. Berättelser i AMP-format kan indikera för sökmotorer som Google att innehållet är optimerat för snabb laddning på mobila enheter, ett viktigt kriterium i mobil sökrankning. AMP Stories kan dessutom medföra högre engagement från användare, vilket kan minska avvisningsfrekvensen och öka tiden som användarna tillbringar på platsen två faktorer som kan bidra till bättre organiska sökresultat.

Implementation

För att skapa en AMP Story krävs det teknisk kompetens inom webbutveckling. Innehållet skapas genom att använda AMP-komponenter, och det är viktigt att följa Googles riktlinjer för AMP-innehåll, inklusive validering av koden före publicering. Genom att korrekt implementera och strukturera AMP Stories kan innehållsskapare dra nytta av förhandsvisning i sökresultaten, vilket kan leda till ökad synlighet och trafik.

Kompatibilitet

AMP Stories är kompatibla med de flesta moderna webbläsare och är designade för att fungera smidigt på alla mobila enheter. Det är viktigt att testa berättelserna på olika enheter och webbläsare för att säkerställa en enhetlig användarupplevelse.

Övervägande för SEO

Innehållskapare som använder sig av AMP Stories bör se till att de också erbjuder canonical-versioner av innehållet för användare på desktop. Detta säkerställer att allt innehåll kan indexeras och rankas på korrekt sätt av sökmotorerna, oavsett plattform. Dessutom är det kritiskt att optimera sidorna med relevant metadata, inklusive titlar, beskrivningar och strukturerad data, för att förbättra synligheten i sökresultaten.

FAQ

Hur påverkar AMP Stories SEO?

AMP Stories kan ha en positiv inverkan på SEO genom att förbättra mobila användares upplevelse och indikera för sökmotorer att innehållet är optimerat för snabb laddning på mobila enheter.

Vad är AMP Stories?

AMP Stories är ett format som använder AMP-teknik för att skapa engagerande och visuellt rika berättelser för mobila enheter.

Vad krävs för att implementera AMP Stories?

För att implementera AMP Stories krävs teknisk kompetens inom webbutveckling och kunskaper om AMP-komponenter och Googles riktlinjer för AMP-innehåll.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: