Blog

Above the Fold

Termen ”above the fold” härstammar från tidningsbranschen och hänvisar till det innehåll som är synligt ovanför vecket på en uppslagen tidning. Inom webbdesign och SEO hänvisar det till den del av en webbsida som syns utan att användaren behöver skrolla nedåt i webbläsaren.

Detta område är av högsta vikt då det är det första besökaren ser och påverkar därmed användarens första intryck och beteende på sidan.

Användning inom SEO

Strategisk placering av innehåll above the fold är avgörande för att uppnå en god användarupplevelse, vilket indirekt är en faktor som sökmotorerna använder för att ranka sidor. Väldesignat och relevant innehåll i detta område kan minska studsfrekvensen (bouncerate) och uppmuntra till längre besökstid, vilket kan signalera till sökmotorerna att webbsidan är användbar och värdefull för besökaren.

Riktlinjer för innehåll above the fold

  • Primärt mål – Eftersom detta är det första besökare ser bör primära konverteringsmål, såsom produktinformation, tjänster eller huvudsakligt sökordsriktat innehåll, finnas lätt tillgängliga.
  • Tydlig navigering – Intuitiva navigationslänkar eller en sökfunktion hjälper till att snabbt guida användaren till efterfrågat innehåll eller sidsektioner.
  • Engagerande media – Använd högkvalitativa bilder, videos eller grafiska element för att fånga uppmärksamhet och förstärka meddelandet eller varumärket.
  • Laddningstid – Effektiv kodning och optimering av bilder är grundläggande för att säkerställa att innehållet above the fold laddas snabbt, då sidans laddningstid är ytterligare en rankingfaktor.
  • Mobilanpassning – Med tanke på den ökande mobila trafiken, är det essentiellt att innehållet above the fold är optimerat för en bra mobilupplevelse.
  • CTA-element – Starka och tydliga uppmaningar till handling (CTAs), såsom ”Köp nu”, ”Läs mer” eller ”Kontakta oss”, bör strategiskt placeras för att ge tydlig vägledning om nästa steg för besökaren.
  • Undvik överlastning – En överbelastad layout kan vara störande och kan leda till att besökare lämnar sidan. Balansera mängden innehåll med ledigt utrymme (white space) för en behaglig upplevelse.

Att optimera innehållet above the fold är avgörande för att maximera synligheten, engagera besökaren och förbättra webbplatsens totala prestanda och därmed dess SEO. Genom att prioritera värdefullt innehåll och användarvänlig design i detta primära skärmutrymme kan företag och skapare säkerställa att deras webbplatser inte bara är estetiskt tilltalande utan också optimerade för att uppnå högre rankningar i sökmotorer.

FAQ

Varför är det viktigt att optimera innehållet above the fold?

Det är viktigt att optimera innehållet above the fold eftersom detta område är det första besökare ser och påverkar användarens första intryck av webbsidan. Genom att ha relevant, engagerande och välfungerande innehåll här kan man öka användarupplevelsen, minska studsprocenten och signalera till sökmotorerna att webbsidan är värdefull.

Vad är några riktlinjer för att förbättra innehållet above the fold?

Några riktlinjer för att förbättra innehållet above the fold inkluderar att ha primära konverteringsmål, tydlig navigering, engagerande media, snabba laddningstider, mobilanpassning, tydliga CTA-element och undvika överlastning av innehåll.

Hur kan man balansera innehåll och design above the fold för att maximera dess effektivitet?

För att balansera innehåll och design above the fold bör man fokusera på att erbjuda värdefullt innehåll som är relevant för målgruppen samt en design som är överskådlig, användarvänlig och attraktiv. Det är viktigt att undvika överbelastning och istället skapa en balans mellan innehåll och tomrum för en behaglig upplevelse för besökaren.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: