Blog

404 Error

404 ”Not Found”, är ett standardfelmeddelande från HTTP-protokollet som indikerar att klienten kunde ansluta till servern, men servern kunde inte hitta den begärda sidan.

När en användare försöker nå en sida på en webbplats som inte finns, svarar servern typiskt med en 404 Error-sida. Detta kan bero på att sidan har tagits bort, flyttats utan att en omdirigering har skapats, eller att användaren har skrivit in en URL som aldrig har existerat.

SEO-perspektiv

Från ett SEO-perspektiv är 404-fel viktiga att hantera eftersom de kan påverka användarupplevelsen negativt och därmed indirekt påverka webbplatsens ranking i sökmotorerna. En hög mängd 404-fel kan signalera för sökmotorer att en webbplats inte upprätthåller en god länkstruktur eller innehållskvalitet, vilket kan minska webbplatsens trovärdighet och auktoritet.

Hantering av 404-fel

För att hantera 404-fel effektivt bör webbplatsägare regelbundet övervaka sin webbplats för trasiga länkar, både internt och externt, genom att använda verktyg såsom Google Search Console eller olika tjänster och plugins för att upptäcka 404-fel. När dessa fel upptäcks är det bäst att antingen korrigera länkarna så att de pekar på existerande sidor eller använda 301 Redirects för att omdirigera trafiken från de felande URL:erna till relevanta sidor.

Anpassad 404-sida

Det är också rekommenderat att skapa en anpassad 404-sida som behåller webbplatsens navigation och design och ger användaren föreslagna länkar att följa eller möjligheten att söka på webbplatsen. Detta kan hjälpa till att förebygga frustrering hos slutanvändaren och minska avvisningsfrekvensen som kan uppstå på grund av felaktiga sidor.

FAQ

Vad är en 404 Error?

En 404 Error är ett standardfelmeddelande från HTTP-protokollet som indikerar att den begärda sidan inte kunde hittas på servern.

Varför är det viktigt att hantera 404-fel från ett SEO-perspektiv?

Hantering av 404-fel är viktigt för att upprätthålla en god användarupplevelse och bibehålla webbplatsens trovärdighet och auktoritet inför sökmotorerna.

Hur kan man hantera 404-fel effektivt?

Man kan hantera 404-fel effektivt genom att regelbundet övervaka webbplatsen för trasiga länkar, korrigera eller omdirigera de felande URL:erna och skapa en anpassad 404-sida med relevant navigation och sökfunktion.

Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: