Blog

301 vs 302 redirects

En 301 redirect används för att permanent omdirigera en URL till en annan, medan en 302 redirect bara är tillfällig.

301 Redirect (Permanent omdirigering)

En 301 redirect informerar sökmotorer om att den ursprungliga sidan har flyttats permanent och att all ’link equity’ (länkkraft) och trafik bör överföras till den nya URL-en. En 301 redirect är vanligt när webbplatser byter domän, eller när sidor sammanfogas för att undvika duplicerat innehåll. Den är även viktig vid omstrukturering av webbplatser för att säkerställa att länkar som pekar till en gammal URL omdirigeras till den rätta sidan på den nya URL-en. Sökmotorernas förmåga att snabbt och korrekt indexera och ge länkkraft till den nya URL-en är starkt relaterat till korrekt användning av en 301 redirect.

302 Redirect (Tillfällig omdirigering)

En 302 redirect används när en sida temporärt omdirigeras till en annan URL. Detta kan vara aktuellt i situationer där innehåll är tillfälligt flyttat eller under utveckling av en ny webbsida eller funktion som inte ska indexeras permanent. En 302-begäran säger till sökmotorerna att sidan endast är flyttad temporärt och att sökmotorerna ska fortsätta indexera den ursprungliga URL-en. Att använda en 302 redirect när man egentligen menar en permanent flytt (som i en 301 redirect) kan leda till SEO-problem, eftersom sökmotorerna kan fortsätta att förvänta sig att det ursprungliga innehållet ska komma tillbaka, vilket kan leda till förlust av sökträffar och ranking.

Användningen av 301 och 302 redirects måste hanteras med omsorg, då felaktig implementation kan ha en direkt negativ påverkan på en webbplats sökmotoroptimering och användarupplevelse.

FAQ

När bör jag använda en 301 redirect?

En 301 redirect bör användas när du permanent flyttar en sida eller byter domän. Det är viktigt att använda en 301 redirect för att säkerställa att sökmotorer överför all länkkraft från den gamla URL-en till den nya. Det hjälper också till att undvika duplicerat innehåll och säkerställer att länkar som pekade till den gamla URL-en omdirigeras till den nya URL-en.

När ska jag använda en 302 redirect istället för en 301 redirect?

En 302 redirect bör användas när du vill göra en tillfällig omdirigering av en sida till en annan URL. Det kan vara användbart när du testar eller utvecklar en ny webbsida och inte vill att den ska indexeras permanent. En 302 redirect talar om för sökmotorerna att den ursprungliga URL-en kommer att återkomma på sikt.

Vad är riskerna med felaktig användning av 301 och 302 redirects?

Felaktig användning av 301 och 302 redirects kan leda till negativa SEO-effekter. Om du använder en 302 redirect när du egentligen menar en permanent flytt (301 redirect), kan du förlora trafik och ranking då sökmotorerna fortsätter att förvänta sig att det ursprungliga innehållet ska komma tillbaka.
Free SEO analysis

Kostnadsfri SEO-analys

Free SEO analysis
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vilken typ av analys vill du ha?
*Genom att samtycka blir du också anmäld till vårt nyhetsbrev och du accepterar att ta emot marknadsföring. Du kan avsluta din prenumeration när du vill genom att klicka på ”unsubscribe” i våra nyhetsbrev.
Klicka här för att godkänna vår integritetspolicy: